Saturday, September 18, 2010

Dior intai pasaran Brunei in Harian Metro Newspaper 18/9/10

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan

wanasr@hmetro.com.my

2010/09/17 DULU irama dangdut, kemudian beralih kepada etnik kreatif dan kini penyanyi dan penulis lirik, Mohd Shahril Shaari, 26, atau Dior tampil dengan irama K-Pop ala muzik Korea yang mula mendapat perhatian peminat muzik tanah air.
Kecintaan kepada dunia seni membuatkan Dior tidak pernah berputus asa untuk terbabit dalam bidang seni. Baginya pembabitan dalam dunia seni cukup serius walaupun berdepan cabaran dan dugaan besar terutama dalam keadaan pasaran album yang tidak menentu termasuk undangan menjayakan persembahan yang terhad. Dior mencatat sejarah tersendiri apabila lagunya, Mengharap Sinar berkonsepkan java pop dance melangkah ke pusingan separuh akhir, Muzik-Muzik kategori Etnik Kreatif dua tahun lalu. Biro muda dan ahli Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) bukan hanya menyanyi malah berbakat dalam penulisan lirik antara karyanya yang mendapat perhatian seperti Sinar Cinta nyanyian Ayu Mentor, You’re Not Being True (Fatin AF5) dan Al-Jihad Al-Akhbar (Hefni).

Hampir sedekad terbabit dalam bidang seni, Dior mula melebarkan sayap ke negara Brunei apabila diberi peluang mempromosikan produk keluaran Avelin Sdn Bhd iaitu JuicePlux pada pertengahan Ogos lalu. Selain dilantik sebagai duta produk itu, Dior juga berpeluang mempromosikan album dan ditemubual menerusi stesen radio di Brunei. “Ini kali pertama saya menjejakkan kaki ke negara itu. Sememangnya saya bersyukur kerana diberi peluang mengembangkan sayap dalam dunia seni di samping mempromosikan produk Avelin yang merangkumi produk kesihatan dan kecantikan. Alhamdulillah promosi berjalan lancar di Expo Kompleks Setia Kenangan, Kiulap walaupun ia berlangsung pada bulan puasa,” katanya.

Sepanjang berada di sana jadual aktiviti Dior cukup padat. Selepas membuat promosi produk di tapak expo, Dior berpeluang menghadiri Pelancaran Mercedec Benz CLC 180 coupe dan berbuka puasa atau sungkai bak kata orang Brunei. Dior turut menjadi tetamu di dua stesen radio iaitu Pelangi FM dan Kristal FM bagi sesi temubual. Peluang yang diberikan tidak disia-siakan bagi mempromosikan nama Dior yang masih baru di sana. “Rasa sangat bertuah apabila lagu saya dimainkan di stesen radio itu. Maklum balas yang diterima sangat pantas dan ada dikalangan rakyat Brunei lebih sukakan single Dangdut Pop Dance, Sampai Ke Lantai ciptaan saya sendiri. Bagi pendengar remaja pula memilih lagu Pergi! Duet bersama Seung J berentak KPOP (Korean Pop). Begitu juga single pertama Dior Mengharap Sinar berentak Java PopDance juga diterima baik.
“Ini menguatkan semangat saya untuk melebarkan sayap dalam bidang seni seterusnya ke peringkat antarabangsa,” kata Dior yang bakal muncul dengan single terbaru bertajuk Baby, I Need U.
Berpeluang berkelana di negara orang, Dior juga sempat berkunjung ke beberapa destinasi menarik di negara yang kaya dengan minyak itu antaranya Kampung Air, di mana rumah terapung ini didirikan atas kawasan perairan di tengah Bandar. Tidak ketinggalan melawat masjid yang menjadi kebanggaan rakyat negara itu, Masjid Omar Ali Saiffuden yang kubahnya bertatah emas dan Masjid utama, Jame Asr Hassanil Bolkiah yang indah di mana dia sempat menunaikan solat Jumaat di sana. Dia juga melawat Hotel Empire yang bertaraf enam bintang, selain Jerudong Park yang pernah menjadi tempat hiburan percuma untuk masyarakat di Brunei seperti di Sunway Lagoon.Yours sincerely, DIOR 디요
Post a Comment